Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 144 common:people_all_forms

ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Date: 8 листопада 2020 о 12:15
259 views

В умовах карантину вчителі працюють з учнями, що перебувають удома, шляхом використання технологій дистанційного навчання з урахуванням матеріально-технічних можливостей закладу освіти, а саме відсутності високошвидкісного інтернету.

В умовах карантину вчителі працюють з учнями, що перебувають удома, шляхом використання технологій дистанційного навчання з урахуванням матеріально-технічних можливостей закладу освіти, а саме відсутності високошвидкісного інтернету. Тому:

  1. Для здійснення обміну навчальними матеріалами застосовувати таку форму організації освітнього процесу як дистанційне навчання, а саме:
  • забезпечити всім учням доступ до навчальних матеріалів та завдань шляхом використання визначених засобів обміну інформацією;
  • за допомогою смартфонів організувати та використовувати по класах спільноти в соціальних мережахViber, Telegram, Instagram; 
  • матеріали можна надсилати електронною поштою безпосередньо до учасників навчально-виховного процесу;
  • розміщувати завдання на вебсайті закладу, в тому числі тексти, презентації, план-схеми пояснення тем, відео-уроки або гіперпосилання на них тощо;
  • налагодити виготовлення інших навчально-наочних матеріалів для їх розповсюдження серед учнів через вище перераховані форми та засоби зв’язку;
  • провести індивідуальну роботу з вчителями, батьками та учнями щодо вимог та особливостей дистанційного навчання;
  • продовжувати діяльність з самоосвіти, а саме роботу над особистими методичними проблемами, підготовку до засідань методоб'єднань та педрад, коректування календарно-тематичних планів.

  1. Структуру навчального року, визначену закладом, залишити незмінною.

  1. Робочі години вчителя, який забезпечує дистанційне навчання учнів,  обліковувати (рахувати) відповідно до навчального навантаження вчителя та розкладу навчальних занять у закладі. Розклад занять та робочий час вчителя в дистанційному режимі залишити без змін.

  1. Проведення всіх навчальних занять фіксується у класному журналі відповідно календарно-тематичного планування вчителя. Обов’язково зазначається режим проведення (синхронний чи асинхронний) конкретного навчального заняття. Відмітка про відсутність учня може робитися лише під час навчальних занять в синхронному режимі.

  1. Проведення всіх видів оцінювання (формувальне, поточне, підсумкове) слід здійснювати відповідно до безпосередньо проведених навчальних занять у дистанційному режимі через електронні журнали та щоденники учнів на вебсайті закладу з їх подальшим перенесенням до відповідних сторінок класних журналів.

  1. Планування кількості та обсягу завдань та контрольних заходів здійснювати з урахуванням принципу  здоров'язбереження та часових норм на виконання домашніх завдань учнями, запобігаючи емоційному, ментальному та фізичному перевантаженню учнів.

  1. Каналами зв'язку, який буде використовуватись учителем і учнями одного класу, можуть бути вебсайт школи, месенджер Viber чи телефонний зв'язок, про що необхідно повідомити учнів та їх батьків заздалегідь або оприлюднити цю інформацію на сайті закладу освіти.

  1. Зворотній зв'язок з учнями здійснювати через надсилання вчителю фото- файлів та файлів з виконаними завданнями електронною поштою в месенджер Viber чи особистим повідомленням через сайт школи у відповідні терміни (контрольні роботи учнів надсилаються в день їх проведення, інші роботи – до часу проведення наступного уроку). За необхідності  зворотній зв'язок може здійснюватися через Укрпошту.

  1. Зазначити відповідну форму роботи «дистанційне навчання» перед початком обліку проведених занять під час дистанційного навчання.

  1. Перевірку стану виконання всіх видів навчальних та контрольних робіт учнів прирівняти до перевірки стану ведення зошитів.

Щодо організації оцінювання в умовах дистанційного навчання

  • оцінювання результатів навчальної діяльності здійснювати у синхронному або асинхронному режимі на розсуд вчителя та в залежності від специфіки предмету.

У синхронному режимі учні можуть:

  • виконувати тести на платформах Googleclassroom, Naurok, Moodle тощо за вибором вчителя та з урахуванням можливостей учня;
  • виконувати письмові роботи, у тому числі аудіодиктанти та диктанти, із використанням відеоінструментів Skype, Zoom тощо;
  • брати участь в усних формах контролю (усний переказ, читання напам'ять вірша та прозових текстів, презентація та захист проєктів тощо) із використанням відеоінструментів Skype, Zoom індивідуально або в групах;
  • виконувати інші завдання, які пропонує вчитель.

Асинхронний режим є більш гнучким у застосуванні, оскільки учні можуть виконувати завдання у зручний час, проте менш об'єктивним. Для зменшення ризиків необ'єктивного оцінювання встановити термін для здачі тесту (контрольної, практичної або самостійної роботи – поточна доба, інших завдань – поточна та наступна), повідомляти результати (у разі неавтоматизованої перевірки робіт) через виставлення оцінок під датою відповідної перевірки на сторінках предметів електронного журналу з наступним відображенням в щоденниках учнів на сайті школи після здачі робіт всіма учнями, або за допомогою особистих повідомлень на вебсайті школи. Оприлюднення списку оцінок для всього класу є неприпустимим. За необхідності учитель може провести усне опитування учнів за допомогою одного із засобів телефонного або відеозв'язку.

В асинхронному режимі учні можуть:

  • виконувати завдання на одній з платформ (Googleclassroom, Naurok, Moodle та ін. за вибором вчителя);
  • виконувати письмові роботи у текстових редакторах (Word та ін.) або у зошитах, писати диктанти з використанням аудіо або відеозаписів, створених та надісланих вчителем;
  • виконувати інші завдання, запропоновані учителем.

Поточне та формувальне оцінювання

Основною метою оцінювання учнів в умовах дистанційного навчання є не перевірка і контроль, а забезпечення зворотного зв'язку вчителя з учнями. Тому в організації щоденного освітнього процесу варто надавати пріоритет не поточному, а формувальному оцінюванню, яке передбачає надання учням підтримки, коригування засобів та методів навчання у випадку виявлення їх неефективності. Тому:

  • Результати виконаних учнями самостійних робіт мають використовуватися для відзначення їх успіхів, аналізу помилок, планування подальшої роботи з опанування навчального матеріалу в умовах дистанційного навчання.
  • Поточне оцінювання здійснювати в усній і письмовій формах, застосовуючи такі його види: тестування, практичні, контрольні, діагностичні роботи, дослідницькі та творчі проєкти, есе, усні співбесіди та опитування тощо. Кількість робіт, які підлягають поточному оцінюванню та передбачають фіксацію оцінки у класному журналі, під час дистанційного навчання варто оптимізувати з метою уникнення перевантаження учнів та на розсуд вчителя.
  • Передачу виконаних письмових робіт (зроблених на комп'ютері або сфотографованих) здійснювати через вебсайт школи або  месенджер Viber.
  • Усні завдання можуть бути оцінені учителем безпосередньо через будь-який месенджер, що забезпечує відеозв'язок у синхронному режимі або перевірені опосередкованим способом через відео або аудіо файли, надіслані учнями на пошту вчителя.
  • За відсутності засобів Інтернет-зв'язку, зворотній зв'язок з учнями вчитель може підтримувати в телефонному режимі, а виконані завдання отримувати поштою.

Comments:
Only authorized users can leave comments.